2 Nisan 2012 Pazartesi

George ORWELL Kimdir?


Orwell, bir İngiliz gazeteci ve 20. yüzyılın iki en önemli romanı 'Hayvan Çiftliği'  ve 'Bin Dokuz Yüz Seksen Dört' ün yazarıdır.

Orwell ,Eric Arthur Blair ismiyle doğu Hindistan'da, İngiliz sömürge memurunun oğlu olarak 25 Haziran 1903 tarihinde  doğdu.Eğitimini İngiltere'de aldı, Eton'ı terk etmesinin ardından, önce Hindistan İmparatorluk Teşkilatı'na daha sonra İngiliz kolonisine katıldı.    1927 yılında istifa etti ve bir yazar olmaya karar verdi. 1928 yılında, bir yazar olarak başarılı olamaması sebebiyle bir dizi hastalık yaşamasının ardından Paris'e taşındı. 1933 yılında yayınlanan 'Paris ve Londra'da Beş Parasız' adlı ilk kitabında deneyimlerini anlattı. Kitabının basımından kısa bir süre önce, George Orwell adını aldı.1934'te ilk romanı 'Burma Günleri' yayınlandı.

Kendisini, 1920'lerin sonunda anarşist diye niteleyen Orwell, 1930'larda ise sosyalizme yakınlaştı. 1936 yılında, işsiz madencilerin içinde bulunduğu yoksulluk üzerine haber yapmak için kuzey İngiltere'ye gönderildi; buradaki deneyimlerini "Wigan İskelesi Yolu "nda (1937) derledi. 1936'nın sonlarında, Franco milliyetçilerine karşı Cumhuriyetçiler için savaşmak üzere İspanya'ya gitti. Sovyet destekli komünistlerin baskılarından ötürü kaçmak zorunda kaldı. Bu deneyim O'nun ömür boyu anti-Stalinist olmasına neden oldu. 1941 ve 1943 yılları arasında, Orwell BBC için propaganda yaptı. Artık O, kitaplar yazan,yorumlar kaleme alan üretken bir gazeteciydi. 
1945 yılında, Orwell'in 'Hayvan Çiftliği' yayımlandı. Stalin'in Rus Devrimine yaptığı ihanete dayanan ve bir çiftlikteki hayvanların yaşadıklarını anlatan siyasi bir masal niteliğindeki eser adını duyurdu, buna bağlı olarak da Orwell yaşamında ilk defa mali açıdan rahatladı. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört' dört yıl sonra yayımlandı. Hayali bir totaliter rejimi geleceğe uyarlayan kitabın başlığı ve pek çok cümlesi derin etki yarattı. "Evim güzel evim", "Büyük Birader seni izliyor" gibi kullanımlar popülerleşti ve günlük kullanımda yer aldı. Orwell artık sağlığını iyice bozan tüberküloz yüzünden 21 Ocak 1950 tarihinde öldü.


Bu biyografi bbc.co.uk sayfasından çevrilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder